subscribe: Posts | Comments

U čijem interesu radi Drago Plečko?

Comments Off
U čijem interesu radi Drago Plečko?

Reagiranje na članak “Do kada će sekte i nadriliječnici haračiti Hrvatskom?”, objavljen 29. prosinca 2010. godine na portalu Javno.hr. Otvoreno pismo glavnom uredniku Milivoju Pašičeku:




Informacija o osobnom Plečkovom viđenju nije dovoljna da bi bila u interesu hrvatskih građana i uzeta kao zdravo za gotovo, jer nije u skladu sa ciljevima europskih institucija koji štite građane od prijevara sekti


Poštovani gospodine uredniče,

Lijepo molim da u interesu Vaših čitatelja objavite slijedeći tekst reagiranja u cijelosti.

U prilogu od 29. prosinca 2010. Vaš novinar Mario Prizmić objavio je članak pod naslovom:  “Do kada će sekte i nadriliječnici haračiti Hrvatskom” gdje piše o sektama i nadriliječnicima koji bez ikakve kontrole i mimo svih zakona Hrvatima godišnje otimaju milijune eura.

U tekstu je novinar korektno citirao neke podatke koje sam prethodno objavljivala u drugim medijima i na portalu udruge CISK, na čemu zahvaljujem. Riječ je o provjerenim informacijama koje crpim isključivo iz izvora mojih kolega, stručnjaka europskih institucija koji profesionalno prate ilegalne sektaške aktivnosti u zadnjih 20 godina, na institucionalnoj, građanskoj, znanstvenoj, parlamentarnoj i političkoj razini poput europske FECRIS, francuske vladine MIVILUDES i UNADFI, belgijske CIAOSN, te nekih službi sigurnosti zadužene za ilegalne aktivnosti sekti i Scientologiju, a u službi zaštite građana.

Novinar Mario Prizmić navodi primjer francuskog zakona za zaštitu ranjive populacije od sektaštva “About-Picard” iz 2001. kao i izjavu Toma Sackvilla iz Velike Britanije, predsjednika Europske federacije centara za istraživanje i informiranje o sektaštvu (FECRIS), koji govori da sekte preuzmu mlade ljude, iskoriste u vlastitu korist da bi zaradili ili propagirali interese sekte – te kako su zasad jedino Francuska i Belgija uspješno zakonski postavile neke granice pa se psihološko manipuliranje ili pranje mozga smatra kršenjem zakona. I na tome zahvaljujem.

Međutim, ne slažem se što ste u strukovni koncept za ovo područje uključili gospodina Dragu Plečka, stavili ga na istu poziciju kao “eminentnog stručnjaka za ovo područje” jer nije u skladu sa ciljevima navedenih europskih institucija koji štite građane od prijevara sekti. Razlog tome je što smo primijetili da je upravo gospodin Plečko “u ovom poslu” godinama promovirao one osobe i organizacije za koje će struka teško dokazati da nisu šarlatani, varalice ili kriminalne organizacije.

Osobno, nemam ništa protiv gospodina Plečka i njegova prava na mišljenje, ali smatram da nespretno formulirana informacija o osobnom Plečkovom viđenju nije dovoljna da bi bila u interesu hrvatskih građana i uzeta kao zdravo za gotovo. Primjerice, g. Plečko u Vašem članku izjavljuje kako “stotine bolesnih ljudi hrli ljudima koji nemaju nikakvu kompetenciju niti znanje da bi im pomogli te kako tome pridonose i mediji kada napišu vijest o nekom čudu”.

Nije li to paradoksalno, kada je upravo g. Plečko zaštitnik “čudesnog” Josipa Grbavca zvanog Braco sa Srebrnjaka u Zagrebu koji navodno iscjeljuje pogledom. U zajedničkoj knjizi od 2005. popularni tandem Plečko & Braco pišu o njegovim iscjeliteljskim enigmama : “oporavak 8-godišnje djevojčice koja boluje od srčane astme i teških alergija, bake koja je nakon moždanog udara prohodala, gospođe kojoj su nestale ciste na desnom bubregu pa čak i nestale deformacije lubanje jednog fetusa”.

Plečko navodi i to da Braco radi bez da za naknadu traži novac. Nije li paradoksalno da te iste godine njemački građani prijavljuju navedenim europskim institucijama kako su na Bracinim seansama u jednom njemačkom hotelu nasamareni, kada su im podvalili 2 Bracine knjige “ozdravljenja” i kazetu po cijeni od 80 Eura, da bi sličan slučaj potvrdio i njemački zastupnik FECRIS-a nakon Bracinih seansi u Baden Badenu. U dvoranama je prisutno i do 200 bolesnika koji kupuju knjige ne bi li im pomoglo.

Sai Baba i zvukovi duhova

To što gospodin Plečko tvrdi na vašem portalu da čuje zvukove duhova, možda i nije informacija za medije, ali je činjenica da njegovi hvalospjevi o Sai Babi splasnu spoznajom istrage Indian sceptics i europskih instituta koji upozoravaju na upitne financijske transakcije i kriminalu, u pozadini savršeno zaštićenog “svetišta” tog razvikanog indijskog gurua.

Scientologija

Izjava iz 2001. gdje Plečko piše i o Scientologiji samo potvrđuje kako ne zastupamo iste ciljeve.

U vrijeme kada su europske institucije i službe sigurnosti stavile pod istragu Scientologiju, medijski popularni Plečko samo je pomogao stvaranju hrvatskog stava pri otvaranju vrata Scientološkoj crkvi koja je iz podružnice Narconon u Istri i Udruge građana Dianetika u Zagrebu, prerasla u vjersku zajednicu Scientološke crkve u RH. Plečko piše kako ne sumnja da netko utjecajan pod svaku cijenu nastoji likvidirati Scientologiju, da ju pokušava prikazati fašistoidnom, da se ideja podmazuje nekim izjavama Hubbarda istrgnutim iz konteksta, kao i da zlobnici upozoravaju da Hubbardovo duhovno učenje proizlazi iz njegovih znanstveno-fantastičnih romana te kako se bogatstvo Scientologije pretjerano procjenjuje sa argumentima poput birtijaških računa pretvorenih u priznanice za novac .

Ne zamjeram gospodinu Plečku što je još 2009. godine izjavio da pišem pamflete. To je čitateljima samo putokaz da se Plečko i gore navedene institucije ne bore za iste ciljeve već rade na istom terenu, za potpuno različite interesne sfere, paralelno, zadnjih 20 godina.

Hvala na pozornosti,

Branka Dujmić – Delcourt

Predsjednica hrvatskog Centra za informiranje o sektama i kultovima – CISK
Član upravnog odbora Europske federacija za istraživanje i informiranje sektaštva
Predstavnik radne grupe za sekte, komisija za ljudska prava, Vijeće Europe (IONG conference)

 

(foto: NovaTV)

Comments are closed.