subscribe: Posts | Comments

Samouništenje u ime višeg cilja

Comments Off
Samouništenje u ime višeg cilja

Problem su sekte koje sljedbenike regrutiraju iz redova mladih, bolesnih, siromašnih i starijih osoba, te u svom programu imaju njihovu socijalnu dezintegraciju

Sektaške organizacije šire svoje djelovanje iz zapadne Europe u bivše socijalističke zemlje srednje i istočne Europe, sve do Rusije, i to često pod krinkom slobodne vjeroispovijesti ugrožavajući pritom temeljne slobode građana. Utvrdila je to komisija za ljudska prava Vijeća Europe.

»Centar protiv mentalne manipulacije (CCMM) iz Pariza navodi da se u praksi na francuskom ‘psihotržištu’ provodi oko četiri tisuće ilegalnih psiholoških tretmana. U Francuskoj je u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća postojalo 190 takvih grupa, a danas se taj broj popeo na 600«, kaže riječka profesorica klavira Branka Dujmić-Delcourt, koja je 2007. osnovala neprofitabilnu udrugu Centar za informiranje o sektama i kultovima (CISK) za Hrvatsku. CISK je hrvatski predstavnik u Europskoj federaciji centara za istraživanje i informiranje o sektama – FECRIS. Dujmić-Delcourt zastupnica je nevladinog FECRIS-a u radnoj grupi za sekte, u sklopu komisije za ljudska prava Vijeća Europe u Strasbourgu. Posljednjih dvadeset godina živi i radi u Belgiji. Nedavno je na inicijativu CISK-a u Rijeci održana međunarodna konferencija pod nazivom »Destruktivne skupine i mladi«.

Dujmić-Delcourt ističe kako se tema sektaških ekscesa ne odnosi na religijska pitanja pojedinih sekti, ni na odnos religije i države, nego na stalno djelovanje novorastućih skupina (sekti) u društvu koje krše zakone i ljudska prava. Što se pak tiče broja sekti koje djeluju u Hrvatskoj, napominje da je to teško utvrditi. No, kad se govori o tim brojkama, treba imati na umu i razne nadriliječnike i nadriljekarnike, gatare, te mnoge druge slične profesije.

Berislav Pavišić, doktor prava iz Rijeke, kaže da hrvatski zakon ne određuje pojam sekte, odnosno sljedbe ili u engleskom jeziku kulta. No pod tim nazivima se najčešće označava religiozna grupa koja ima vlastiti pogled na svijet. U teologiji, sekta označava skupinu nastalu odvajanjem od većinske religije. Pavišić podsjeća na Ernesta Tröltscha koji je napisao: »Crkva svoje vjernike nosi, sljedba je od svojih vjernika nošena«. Smatra da su problem sljedbe koje sljedbenike regrutiraju iz ranjivih skupina – mladi, bolesni, siromašni i starije osobe, te u svom programu imaju njihovu socijalnu dezintegraciju (darovanje imovine, samouništenje u ime višeg cilja).

Što se tiče hrvatskih zakonskih propisa u vezi rada sekti, Pavišić pojašnjava kako je upravo djelovanje sekti vrlo osjetljivo pitanje postavljanja granica između slobode djelovanja i djelovanja sekti, te da tu granicu nije lako utvrditi, još manje je normativno i operativno odrediti.

»To ne znači da pred tom društvenom pojavom treba zatvoriti oči i da je društvena zajednica smije ignorirati. Destruktivne su sekte objekt kojim se treba baviti cjelokupna društvena zajednica, te pritom pronaći način kako spriječiti i suzbiti njihovo djelovanje«, kaže Pavišić.

Što se tiče sekti i nadriliječništva, te nadriapotekarstva, Dujmić-Delcourt i Pavišić smatraju da država mora suzbijati sve zloporabe onih koji bolest koriste kao izvor zarade lažno obećavajući izlječenje, poput liječenja karcinoma pogledom. Dijelu hrvatskih medija malo je zanimljivo pratiti slučajeve uskraćivanja medicinskih usluga djeci članova pojedinih sekti. Pavišić kaže kako liječenje ima posebnu dimenziju te dodaje kako nije optimist u pogledu rješavanja tog pitanja, jer su tu već došle do izražaja krajnosti u shvaćanjima.

Što se tiče nadriliječništva, Dujmić-Delcourt dodaje kako to ne može biti način rješavanja nezaposlenosti ljudi, jer se pritom djeluje štetno i na prevarene građane. Kaže kako je, na primjer, u Francuskoj cijepljenje zakonska obveza, a uskraćivanje transfuzije krvi djetetu se sankcionira. U Belgiji roditelji u takvom slučaju gube pravo na starateljstvo do iscjeljenja.

Nažalost, u mnogim slučajevima roditelji djece taje njihovu bolest te ih odvode u privatne bolnice na »beskrvne« terapije, koje često imaju koban ishod. Dujmić-Delcourt dodaje kako i u nas bilježimo slučajeve da pojedini liječnici opće prakse šalju pacijente bioenergetičarima i to neregistriranima, čiji tretman od 15 minuta stoji 150 kuna. Upozorava i na brojne čudne oglase u kojima se, na primjer, građanima nude kapi iz uvoza koje pomažu u liječenju karcinoma.

»Konferencijom u Rijeci željela sam hrvatskim institucijama i javnosti približiti što se dogodilo u zemljama zapadne Europe kad je riječ o destruktivnim sektama, te što se poduzima na razini država, Vijeća Europe i Europskog parlamenta kako bi se građane zaštitilo. Francuska je tako napravila sustav za zaštitu žrtvi i njihovih obitelji na ministarskoj, institucionalnoj i građanskoj razini, a 2001. je izglasala zakon About-Picar koji se odnosi na zaštitu najranjivijeg dijela populacije – djecu, mlade, starije osobe, bolesnike i trudnice«, kazala je Dujmić-Delcourt.

Pritom smatra da joga nije tjelovježba nego sastavni dio hinduizma, što potkrepljuje primjerima iz Slovačke i Austrije. Tamo se roditelji žale na Swamiđijevu praksu »Joga u svakodnevnom životu«, jer »uviđaju negativne promjene djece koja više ne prihvaćaju roditeljski odgoj, uključujući i način prehrane, a od vršnjaka se izoliraju«. Dodaje kako je Swamiđijev sljedbenik iz Hrvatske za tisak izjavio da je unaprijed trebao platiti kako bi upoznao svoga vođu. Navodi i primjer mlade osobe s manjim fizičkim invaliditetom iz Zagreba, koja je nakon tečajeva ananda kriya joge u Zagrebu otišla u Ananda Centar pored Perugie u Italiji, odakle je roditeljima javila da tamo ostaje i da napušta fakultet. Ta osoba navodno boravi u kampu gdje je izlazak dopušten samo u grupi, meditira nekoliko sati na dan, radi u njihovoj kuhinji i vrtu, te poučava jogu talijanskoj djeci uz malu napojnicu. U Zagreb dolazi svaka tri mjeseca jer u Italiji nema službenu dozvolu boravka, pa se teško uklapa u svoju obitelj.

»Danas je ta mlada osoba u Indiji gdje radi na farmi. Uz dokaze o slabom zdravlju svog punoljetnog djeteta, roditelji su se obratili policiji, institucijama, ministarstvima, uredima za ljudska prava te Općinskom državnom odvjetništvu. No dijete je opet dobilo vizu za Indiju, uprkos činjenici što je slučaj prijavljen policiji«, ispričala je Dujmić-Delcourt.

Smatra da tehnike transcendentalne meditacije djeluju štetno na ljude, a da njihova politička stranka »prirodnog zakona« propagira nepobjedivost. Pritom dodaje kako holivudski redatelj David Linch putuje svijetom i širi propagandu za uvođenje transcendentalne meditacije u škole.

Zaštita najranjivijih

Od 12 zaključaka riječke konferencije prvi govori da u Hrvatskoj valja poduzeti mjere kako bi se zaštitile najranjivije skupine ljudi, djeca, mladež, bolesni i starije osobe, kao i osobe na rubu egzistencije. Napominje se kako zaštititi te osobe od djelovanja destruktivnih skupina znači spriječiti njihov ilegalni rad. Treći zaključak govori o tome da policija mora napraviti odgovarajuće evidencije s podacima o skupinama koje su destruktivne, te o pojedincima koji obavljaju zabranjene djelatnosti. No i o žrtvama tih destruktivnih skupina, pritom vodeći računa o zaštiti privatnosti. Sedmi zaključak govori kako se zaštita od djelovanja destruktivnih skupina ne smije zloporabiti u cilju suzbijanja ljudskih prava. Točnije, represivne mjere moraju biti strogo zakonom određene. Sprječavanje djelovanja destruktivnih sekti nalaže povezano djelovanje građanskih udruga i trajnu suradnju s odgovarajućim ustanovama, za što bi prostor i kadrove trebala osigurati država, a financijska sredstva za njihovo funkcioniranje Vijeće Europe i Europska unija.

Vjesnik.hr

 

Comments are closed.