subscribe: Posts | Comments

Crna Gora: Defendologija

Comments Off
Defendologija 3

Nikšić – 4. 10. 2014. u organizaciji Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore „Defendologija“ (DFCG) održana je stručna konferencija „Destruktivne grupe i mladi“ koja je okupila eksperte iz različitih oblasti i predstavnike lokalnih institucija poput Centra za socijalni rad, lokalne samouprave Nikšić, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, nevladinih organizacija i građane.

Konferenciju je otvorio predstavnik gradske skupštine Nikšić, Gospodin Milan Korać, a pozdravno pismo uputio je Prof.dr. Duško Vejnović, Predsjednik Europskog defendološkog centra. Na Konferenciji su se mogli čuti autorska izlaganja Branke Dujmić-Delcourt, predsjednice hrvatskog Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK) te članice Izvršnog odbora FECRIS-a (Europske federacije centara za informiranje o sektama i kultovima), dr. Verice Jačmenica Jazbec, članice i savjetnice hrvatskog CISK-a, mr Mirjane Popović, profesorice Filozofskog fakulteta iz Nikšića, mr Slavka Milića, predsjednika Defendologija centra i Jelene Đurković, kriminologa – suradnice DFCG.

Konferencijsku salu Gradske kuće u Nikšiću koristili su zahvaljući razumijevanju Grada Nikšić i Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Na skupu se govorilo o stavovima koji su izvan domena ljudskih prava određenih organizacija sektaško-manipulativnog karaktera. Njihova veza sa izvjesnim protupravnim radnjama može predstavljati i sigurnosnu prijetnju; ne samo za članove tih skupina već i za širu društvenu zajednicu. Posebnu opasnost predstavljaju Sektaški apologeti tj. zagovornici koji se često mogu infiltrirati i na javnim funkcijama. Pod krinkom “vjere, morala i humanizma” svoje destruktivne stavove mogu unijeti u znanstveni, zdravstveni i obrazovni sistem.

Na stručnoj konferenciji Defendologija centra donešeni su zaključci koji ukazuju na što hitniju potrebu sprovođenja značajnih stručnih i naučnih istraživanja u oblasti koja je bila predmet konferencije te donošenja zakona kako su to učinile neke zemlje Europe poput Francuske.

 

 

Comments are closed.