subscribe: Posts | Comments

Pedijatri nemoćni pred roditeljima ‘alternativcima’

Comments Off
Pedijatri nemoćni pred roditeljima ‘alternativcima’

Čak i znanstvenici preporučuju pedijatrima da kod postavljanja dijagnoze uzmu u obzir i roditeljsku intuiciju, vodeći se činjenicom da će upravo oni, pa i na nesvjesnoj razini, najbolje prepoznati promjene na svojem djetetu. No što kada roditelj odluči ignorirati struku i uzme liječenje u svoje ruke, a umjesto konvencionalne medicine odabere znanstveno neutemeljene ‘iscjeliteljske metode’? Što može učiniti liječnik kada roditelj griješi na štetu zdravlja vlastitog djeteta? Pedijatrica Županijske bolnice u Čakovcu Verica Jačmenica-Jazbec tvrdi da je u samo zadnjih 15 mjeseci vidjela čak 10 takvih slučajeva, piše portal Roditeljski.info.

Upravo naša sugovornica sustavno upozorava na sve veći problem s kojim se ona i kolege susreću u svakodnevnoj praksi. Radi se o roditeljima koji pod utjecajem religija ili sličnih grupacija kojima pripadaju, odbijaju konvencionalnu medicinu i bolesnu djecu podvrgavaju ilegalnim medicinskim praksama koje se danas popularno nazivaju ‘alternativom’. Situacija je donekle razumljiva, kaže naša sugovornica, jer liječnik koji donosi loše vijesti o zdravlju djeteta je često već u startu negativac. Samim tim roditelji lakše prihvaćaju razne new-age ‘majstore’ iz čijih usta čuju ono što žele čuti, najčešće kako niti jedna bolest nije neizlječiva. Svoje sljedbenike uvjeravaju kako je lijek za svaku bolest u samom bolesniku te nude metode za njegovo ‘osvješćivanje’.

Zaista, dokle seže roditeljska moć i na koji bi način država trebala zaštiti dijete koje nije u mogućnosti odlučivati o svojem zdravlju, pita se doktorica Jačmenica-Jazbec upozoravajući da se radi o bolnoj temi za pedijatre koji žele pomoći svojim malim pacijentima. Štoviše, pita se, ima li liječnik uopće pravo konstatirati da je dijete, možda i kolateralna, žrtva sektaških organizacija i raznih alternativnih pokreta kojima pripadaju njegovi roditelji?

Na najnovijem slučaju majke koja je odbila cijepiti dijete BCG cjepivom u čakovečkoj bolnici, dr. Jačmenica-Jazbec ilustrira nemoć liječnika koji se nađu u takvoj situaciji.

- Nakon što su bolnički epidemiolozi neuspješno pokušali uvjeriti majku da dijete treba cijepiti, incident je prijavljen Sanitarnoj inspekciji koja također nema nikakvu moć, osim što može prekršajno prijaviti majku, koja u ovom slučaju više vjeruje svom guruu nego li službenoj medicini. I nakon pola godine od prijave inspekcija šuti, jer vjerojatno nije ništa učinjeno po tom pitanju. Zakon obvezuje roditelja na cijepljenje djeteta protiv zaraznih bolesti, no istovremeno mu je dopušteno odbiti cijepljenje, čime ugrožava svoje dijete i ne snosi nikakve posljedice. Mislim da to pokazuje da nešto sa propisima nije u redu – kaže pedijatrica za Roditeljski.info.

Drugi je slučaj obitelji s troje bolesne djece, od kojih jedno ima ozbiljnu neurološku bolest , a drugo tešku krvnu bolest. Obje bolesti mogu u fazi akutizacije dovesti dijete u smrtnu pogibelj. Treće dijete iz te obitelji ima nedefinirane zdravstvene smetnje koje iziskuju pomno pretraživanje, no niti jedno od njih, kaže naša sugovornica, ne dobiva odgovarajuću zdravstvenu skrb i terapiju. Roditelji su odlučili dijete s neurološkom bolesti liječiti u stranoj klinici koja prakticira ‘alternativne’ metode prihvatljive antropozofskom pokretu kojem pripadaju. Drugom su djetetu također odbili dati lijekove propisane u Dječjoj Klinici u Zagrebu , dok trećem djetetu još nije ni postavljena točna dijagnoza zahvaljujući nekooperativnosti roditelja.

Doktorica Jačmenica–Jazbec se prisjeća i djeteta s teškom malignom bolešću kostiju koju je majka odabrala liječiti bioenergijom. To su slučajevi u kojima liječnik nema pravo reći majci da griješi, jer majka ima slobodu odabira terapije i terapeuta. Tu se, kaže pedijatrica, medicina nalazi u procjepu, jer s jedne strane su pacijentima dane velike ovlasti, dok su liječnicima sužene mogućnosti.

- Ako ja takvoj majci kažem da ne čini dobro svojem djetetu, ona će mene tužiti nadređenima, jer ona liječi svoje dijete najbolje što zna, a to znači da može zaobići i službenu medicinu – opisuje slučajeve iz ordinacije doktorica Jačmenica-Jazbec i dodaje – Ipak, na kraju se bolest najčešće zakomplicira i roditelji se ponovno vraćaju u svoju primarnu specijalističku ambulantu, no tada je dragocjeno vrijeme izgubljeno, Tada najčešće optužuju liječnike da nisu ništa učinili, no liječnicima su zapravo vezane ruke. Ne zna se dokle sežu kompetencije liječnika, a dokle prava roditelja te gdje se one preklapaju.

U zadnjih 15 mjeseci liječnica Jačmenica-Jazbec je zabilježila slučajeve desetak djece za koje sa sigurnošću tvrdi da su žrtve sektaških svjetonazora svojih roditelja. Među njima je i dijete s teškom astmom koje do svoje 16-te godine nikada nije dobilo adekvatnu liječničku skrb. Majka ga liječi ‘čarobnim kapljicama’ koje donosi iz Indije. No da kapljice djeluju, upozorava liječnica, u Indiji ne bi bilo astme kod djece.

Često se događa da roditelji uz konvencionalnu terapiju potajno dijete liječe i ‘alternativnim lijekovima’, a da to liječniku ne priznaju. Takva paralelna terapija može dovesti do opasnih nuspojava. Još uvijek ne postoje sveobuhvatni podaci kako na zdravlje pacijenata utječe zajedničko djelovanje konvencionalne i ‘alternativne terapije’. No, pokazalo se kako pojedini biljni pripravci propisani od travara, a koje mnogi smatraju neškodljivima jer su prirodni, mogu negativno djelovati u kombinaciji s lijekom koji se već nalazi u krvnom serumu djeteta.

Jasno je da uz svu suvremenu medicinu postoji određeni postotak bolesti koje su neizlječive-smrtnosne i određeni broj koje su kronične-neizlječive. Jačmenica–Jazbec navodi kako od terapeuta ilegalne medicine pomoć zatraži oko 70 posto roditelja djece s teškim bolestima. Teško im je prihvatiti da lijeka za djetetovu bolest zapravo nema, pa se hvataju za posljednje slamke spasa koje često za posljedicu imaju samo prazne džepove.

Primjer za to je i homeopatska medicina, za koju je prije nekoliko dana britanski parlamentarni Odbor za znanost i tehnologiju ustvrdio da je beskorisna te da ne djeluje bolje od placeba. A dokazano je da placebo povoljno djeluje u 40 % slučajeva. Zbog toga je Odbor savjetovao da se homeopatski tretmani više ne financiraju iz državne blagajne. Nažalost, kaže Jačmenica-Jazbec, sramotna je činjenica da se homeopatijom u Hrvatskoj bave i neki liječnici službene medicine. Vjeruje da je pitanju samo zgrtanje dodatne zarade.

Konvencionalna medicina se bazira na dokazima, a ilegalna na dojmovima. Statistički, ‘alternativni terapeuti’ ne postižu bolje mjerljive rezultate, već zarađuju na nezadovoljnim pacijentima kojima konvencionalna medicina ne može obećati stopostotno izlječenje – zaključuje pedijatrica Jačmenica-Jazbec za Roditeljski.info.

 

 

Energetski kanali, blokade i vjerovanja

U Hrvatskoj je u tijeku afirmiranje nove alternativne metode iscjeljivanja nazvane thetahealing. Prema opširnom (marketinškom?) tekstu objavljenom u jednim dnevnim novinama, možemo li i u toj metodi prepoznati tezu da alternativci svoje sljedbenike uvjeravaju kako im lijek ‘izvana’ nije potreban, već da ga trebaju osvijestiti u sebi?

Radi se o još jednoj novotariji koja želi postati revolucionarna metoda iscjeljenja. No, to je kompilacija svega i svačega: malo new agea, malo kršćanstva, malo izvornog Tomislava Ivančića (utemeljitelja hagioterapije) i malo današnje napredne, molekularne medicine. Čovjek ne može naručivati zdravlje i ne može biti sve po njegovoj želji, ma kako vjerovao da je sve moguće. Takve ‘terapije’ najčešće odgovornost za neuspjeh svaljuju na pacijenta ili okolnosti. Nikada za neuspjeh nije kriva metoda ili terapeut. Promicatelji metode se hvale kako ‘imaju uspjeha’ u liječenju raznih bolesti, no ne navode jesu li ti ‘uspjesi’ veći od rezultata koje daje konvencionalna medicina uz mogućnost samoizlječenja i placeba. I dalje se usklađuju i rješavaju ‘energetske blokade’ za koje nema dokaza postojanja, a terapeuti ne pokazuju želju da se njihovi rezultati i postupci podvrgnu znanstvenoj evaluaciji.

 

 

 

Comments are closed.