subscribe: Posts | Comments

Dr. LUIGI CORVAGLIA, Član Znanstvenog povjerenstva FECRIS-a

Comments Off
luigi-2

Dr. LUIGI CORVAGLIA: “Kratak esej o zbunjenosti među suprugama i šeširima”

24/08/2016

Ima onih koji pogrešno staju u obranu pseudoznanosti u korist navodno demokracije i potiv autoritarizma, jer je riječ kako, kažu o “diktaturi znanosti”, koja ne jamči isto poput “alternativne” teorije.

To je ideja prema kojoj bi demokracija dala jednaku vrijednost mom neznanju i vašem znanju.

Isto tako, postoje i oni koji javno štite i najokrutnije sekte u ime « slobode i bogoslužja » ugroženog od strane “sekularne” diktature.

Ima čak i onih koji se prema istoj logici zalažu za zaštitu od najvažnijih anti-demokratskih i totalitarnih društvava i praksi koje najviše vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, kao što su S’haria i sakaćenje ženskih genitalija. Oni to čine u odnosu na “kulture ne-zapadnih naroda”, na “pravo biti drugačiji”, a protiv “kulturne kolonizacije”.

Kultni branitelji ne rade ništa drugo nego prijanjaju logici “prava na različitost” u društavu u cjelini sve do konstruktivnih skupina – na kraju krajeva, nisu li sekte i kultovi male apsolutističke skupine? – I to rade, izjavljujući da su otvoreni, liberalni, demokratski i tolerantni. Problem je u tome što branitelji prava kulture nikada nisu bili dio progresivnog fronta ne bi li bili drugačiji. Kultni branitelji prijanjaju ethnopluralismu, viziji koja se protivi jednakosti, demokraciji i, u suštini, modernom društvu, koji je rođen iz prosvjetiteljstva. To je raskrinkano.

Tekst u cjelosti ovdje:

 

Comments are closed.