subscribe: Posts | Comments

Pismo Ministru Vargi

Comments Off

CISK-24.lipnja 2015.

Otvoreno pismo i upit Ministru zdravlja SINIŠI VARGA i suradnicima vezano za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti, s konačnim prijedlogom zakona.

CISK upozorava na zamku da se u zdravstvene discipline na mala vrata uključe tzv. alternativna medicina i Newage-ovske tehnike koje ne spadaju u službenu medicinu, već se temelje na vjerskim i intuitivnim osnovama. Takve tehnike često lansiraju veće ili manje skupine sektaškog tipa.

Pismo Ministru u nastavku:

Predmet: Otvoreno pismo i upit na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti, s konačnim prijedlogom zakona

Poštovani Ministre Varga, Poštovani suradnici Ministra,

Pišem Vam u ime udruge CISK s hitnom molbom za intervenciju. Predsjednica sam hrvatskog Centra za informiranje o sektama i kultovima (CISK) te potpredsjednica Europske federacije za istraživanje destruktivnih sekti (FECRIS) sa sjedištem u Francuskoj. Kao njihov predstavnik članica sam radne grupe za destrukivne sekte u Vijeću Europe (Conf. INGO/ Human rights). Živim u Bruxellesu.

Područje koje CISK pokriva odnosi se na destruktivne skupine sektaškog tipa koje su se organizirano infiltrirale u najvitalnije pore društva, a to su zdravstvo, edukacija, znanost i politika. Takve skupine djeluju suptilno i opasno.

Zdravstveni radnici iz Hrvatske proslijedili su nam kopiju PRIJEDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI, S KONAČNIM PRIJEDLOGOM ZAKONA. Prijedlog navedenog Zakona trebao bi se “Po hitnom postupku” izglasati u Saboru, a navodno zbog usklađivanja s Direktivom 89/391 EEZ o uvođenju mjera za poboljšanje zaštite na radu.

Hrvati uvode zdravstveni turizam kao novi pravni pojam, a “medicinski” wellness kao oblik zdravstvenog turizma. Zvuči primamljivo, no opreza radi postoji mogućnost da se ovim zakonom dade prostora djelatnostima koje bi mogle ugroziti zdravlje građana.

Vjerojatno ćete se zapitati zašto se zdravstveni radnici obraćaju našoj organzaciji. Oni nisu jedini. Tijekom proteklih godina obraćali su nam se odgovorni ljudi ne samo iz područja zdravstva, već i iz područja znanosti i edukacije.

Zamka je u tome što se javlja rizik da se u zdravstvene discipline na mala vrata uključe tzv. alternativna medicina i Newage-ovske tehnike koje ne spadaju u službenu medicinu, već se temelje na vjerskim i intuitivnim osnovama. Takve tehnike često lansiraju veće ili manje skupine sektaškog tipa.

Takve ideje je nekoć pokušala ostvariti i bivša ministrica Vesna Škare Ožbolt u suradnji sa HUPED-om i alternativcem Dragom Plečkom.

Prenosimo Vam mišljenja Vaših kolega liječnika i profesora:

Naš sugovornik, liječnik balneolog uviđa da autori prijedloga zakona nisu upoznati s hrvatskom i svjetskom balneološkom i balneografskom medicinom, da brkaju odrednice pojmova ‘zdravstveni turizam’, ‘medicinski turizam’ i ‘lječilišni turizam’; da prijedlog zakona ne osigurava potrebnu sigurnost pružanja liječničkih usluga liječenja bolesnicima; da takav prijedlog omogućava nesmetano uvođenje i pružanje različitih nemedicinskih postupaka korisnicima i bolesnicima što je protivno prihvaćenim zakonima i međunarodnim konvencijama pa nije prihvatljiv u predloženom obliku i nije podesan za prijevremeno stavljanje na dnevni red u Saboru Republike Hrvatske. Mišljenje balneologa u cjelosti čitajte na ovom linku.

Prof. dr. sc. Livia Puljak sa medicinskog fakulteta u Splitu smatra da takozvana „integralna, komplementarna i tradicionalna medicina“ generalno obuhvaća niz terapija za koje ne postoje propisni dokazi o djelotvornosti i sigurnosti iz randomiziranih kontroliranih pokusa te da se ovakvim formulacijama u Zakonu odobravaju djelatnosti osobama koje se razbacuju neutemeljenim medicinskim tvrdnjama o učinku različitih terapija na zdravlje i bolest. Stavljanje ovakve formulacije u Zakon će nesumnjivo naškoditi zdravlju stanovništva jer će se na taj način ozakoniti neutemeljene medicinske tvrdnje te stanovništvo dovesti u zabludu tvrdi prof. Puljak. Mišljenje prof. dr. sc. Livije Puljak u cjelosti čitajte na ovom linku.

Uočli smo primjedbe Hrvatskog epidemiološkog društva u Hrvatskom liječničkom zboru gdje navode posljedice koje će donošnjem zakona proisteći.

Iz navedenih opaski vidljivo je da je medicinska struka zabrinuta. Stoga Vas mi iz CISK-a podsjećamo na izvjesnog Mekkija Torabija: On je redovito dolazio u Hrvatsku, privlačio pozornost tisuće bolesnih Hrvata koji su čekali u dugačkom redu, ne bi li od njega primili energiju koju on donosi sa pet planeta. Ta energija navodno liječi sve bolesti. Dakle, Mekki Torabi je slobodno prenosio energiju sa pet planeta; uostalom, zašto ne? Dopušteno je tisućama naših sunarodnjaka da odlaze po tu energiju, te plaćaju bočicu Jana vode koja je također bila energizirana. Ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da gospodin Mekki Torabi ima podršku pojedinih hrvatskih javnih ustanova i vlasti. U predloženom zakonu ovakove pojave nisu zabranjene. Eto, tu leži opasnost!

Liječnička struka treba reći svoje, a na nama, koji se dobrovoljno bavimo informiranjem o destruktivnim sektama je dužnost da dođemo do nalagodavca i da na to upozorimo hrvatsku javnost.

U Belgiji je trenutno u tijeku sudski proces protiv sljedbenika-praktičara tzv. “Nove germanske medicine”. Ona negativno utječe na bolesnike na taj način što oni prekidaju svoje liječenje kemoterapijom i nastavljaju „istjerivanje“ svojih zloćudnih stanica alternativnim metodama. U Hrvatskoj tu tehniku sprovode dva brata bez ikakvih zapreka i problema. Ovim zakonom nitko im ne može osporiti daljnji rad i u turizmu.

U Bruxellesu je započeo sudski proces protiv Scijentologije (kao pravne osobe) zbog organiziranog kriminala. U optužnici je državno odvjetništvo istaknulo i pitanje njihove ilegalne medicinske prakse. U Njemačkoj tu organizaciju pomno nadziru tamošnje službe za sigurnost. U Hrvatskoj je Scijentologija dočekana uz dobrodošlicu i dobila status vjerske zajednice.

Cijenjeni Ministre, cijenjeni suradnici Ministra, može li Ministarstvo zdravlja zanemariti primjedbe koje se navode?

Smije li najviše zdravstveno tijelo u RH dati prostora šarlatanstvu i nadriliječništvu?

Što ćete Vi učiniti po tom pitanju?

U ime kolega iz hrvatske udruge CISK i naših europskih kolega iz FECRIS-a unaprijed hvala na Vašem cijenjenom odgovoru.
S poštovanjem,

Branka Dujmić-Delcourt
Predsjednica hrvatskog CISK-a
Potrpredsjednica FECRIS-a
Član radne grupe za sekte u Vijeću Europe (Conf. INGO/ Human rights)

Comments are closed.