subscribe: Posts | Comments

Scijentološka crkva na Vrhovnom sudu

Comments Off
SO

Bruxelles, petak, 12. prosinca 2014.

Vrhovni sud Kraljevine Belgije odbacio posljednje žalbe optuženih. Trinaest visokih rukovoditelja Scijentološke crkve na vrhovnom sudu javlja lavenir.net

Sljedeće godine Scijentološka crkva u Belgiji pojavit će se pred kaznenim sudom u Bruxellesu zbog optužbi o organiziranom kriminalu, zavjerama, prijevarama, ilegalnim medicinskim praksama i povredama privatnosti.

Nema više izbjegavanja – sve mogućnosti odugovlačenja iscrpljene su zaključno sa srijedom navečer. Među trinaestero optuženih je i Scijentološka crkva u Belgiji te njezina udruga pod nazivom „Međunarodna scijentološka crkva – Europski ured za odnose s javnošću i ljudska prava“.

OPTUŽNICE:

1. Udruga zavjere i kriminalna organizacija – Glavni protagonisti će morati sudski odgovarati. Ova dvostruka optužba je najteža. To znači da su ostala krivična djela svjesno počinjena kao dio aktivnosti dobro strukturirane organizacije. Svrha aktivnosti je uvijek bila štetna za žrtve – organizacija se htjela domoći njihove imovine. To je teza saveznog tužiteljstva u Belgiji koje je nakon rekordnih petnaest godina završilo istragu. Povrede su nastale od 1997. do 2007.

2. Prijevare – Prema optužnici, prve prijevare su se dogodile 1977. Prema procjeni nekih podnositelja tužbe za iznude se odnose i na visoke cijene tečajeva. Istraživanja su počela 1997. sa svjedočenjem nekoliko bivših sljedbenika Scijentološke crkve okupljenih pred istražnim sucem Jean-Claude Van Espenom. On je nekoliko puta širio istragu zbog sumnje na ilegalne medicinske prakse i obmanjujuće poslovne ponude. Ove činjenice prijavio je tužitelju Regionalni zavod za zapošljavanje u Bruxellesu.

3. Ilegalna medicinska praksa – Radi se o obliku vrlo skupe detoksikacije bez liječničkog nadzora. Kako bi privukla sljedbenike, organizacija je predložila “testove osobnosti” ili vrbovala novajlije na ulici. Uvjeravali su ih da su ovi testovi neophodni prije razgovora za zapošljavanje. Kod polaznika su testovima otkriveni poremećaji ili ovisnosti. Potom su im nudili tečajeve na kojima bi poučavali kandidate kako da „u sebi otkriju neslućene snage.”

4. Povrede privatnosti – Dva istražna suca su naizmjence u ovoj anketi prikupljala informacije o odnosu prema sljedbenicima koji su svjedočili da ih je Scijentološka crkva špijunirala, uznemiravala i prijetila im.

Comments are closed.