subscribe: Posts | Comments

Djeca, bolesni i stari na meti sekti i kultova

Comments Off
Djeca, bolesni i stari na meti sekti i kultova

Koje sve sekte djeluju u Hrvatskoj i kako one utječu na našu djecu? To je pitanje koje si obično postavljamo tek nakon niza neobjašnjivih maloljetničkih samoubojstava poput zadnjeg tragičnog primjera iz Starih Mikanovaca. Čak i u takvim slučajevima, temi se pristupa senzacionalistički, a sve se najčešće svodi na eksploataciju medijski atraktivnog sotonizma.

Ipak, domaća ‘ponuda’ sljedbi je puno raznovrsnija i gotovo da se po tome ne razlikujemo od ostatka zapadnog svijeta. Tako više ni ne primjećujemo kada nam se putem medija serviraju lagane priče o dolasku nove chic sekte u Hrvatsku, ponajprije kroz zabavne programe komercijalnih televizija i tabloidni tisak. Jednako je nekritičan medijski pristup sljedbama raznih iscjelitelja i gurua, kojih je u Hrvatskoj sve više, pa je teško razlikovati radi li se samo o neprofesionalnom novinarskom uratku ili o plaćenom oglasu.

U velikom razgovoru za portal Roditeljski.info predsjednica CISK-a Branka Dujmić Delcourt objašnjava što su to sekte, koje sekte su najaktivnije u Hrvatskoj, postoji li njihov registar i kako ih hrvatski zakoni tretiraju. Postoje li u našem okruženje sekte koje ne prepoznajemo, primjerice kroz prakticiranje ilegalne medicine?  Pročitajte cijeli tekst na portalu Roditeljski.info..

Comments are closed.