subscribe: Posts | Comments

Indigo obmana za lakovjerne roditelje

Comments Off
Indigo obmana za lakovjerne roditelje

Svaki roditelj želi vjerovati kako je upravo njegovo dijete različito, posebno i neponovljivo. I zaista, ono to jest! No što se događa kada roditelji ne znaju povući granicu između realnosti i mašte pa u možebitnim nedostacima svojeg djeteta vide prednosti, štoviše, dokaz kako upravo oni odgajaju pravog malog genijalca koji će jednog dana spasiti svijet? Tada najvjerojatnije govorimo o roditeljima zavedenima new age propagandom koja od 70-ih nadalje propovijeda o takozvanoj indigo i kristalnoj djeci. Napose, od suočavanja s činjenicom da dijete možda ima poremećaj ponašanja, puno je ugodnije ‘priznati’ da imate indigo dijete.

Hrvatski mediji rijetko govore o takozvanom fenomenu indigo djece, no nedavno je u Slobodnoj Dalmaciji (20. i 21. 2010.) bez trunke kritičkoga promišljanja objavljen tekst koji na nekoliko stranica opisuje iskustva logopedinje Lidije Carević i defektologinje Katice Buljan-Herceg u radu s autističnom djecom. U tekstu se spominje autistični trogodišnjak sa znakovima mentalne retardacije koji je nakon višemjesečnog rada i slikovne komunikacije navodno pokazao da je njegovo jezično i opće znanje uredno. Carević je, piše Slobodna, utvrdila da dječak čak raspolaže znanjem kojem nikada ranije nije bio poučavan.

Uskoro je s defektologinjom Katicom Buljan-Herceg osnovala udrugu Indigo Kristalni most koja je početkom godine radila sa 17 autistične djece. Defektologinju je u ‘indigo svijet’ navodno uveo dvogodišnjak koji joj je podario dotad potpuno nepoznato iskustvo telepatske komunikacije. Intuitivno povezivanje s djecom nastavljalo se, navodno, uz česte potvrde kroz crteže djece koja su simbolima potvrđivala kako telepatski komuniciraju ili pak njihove snove.

O ‘indigo pokretu’  i opasnostima koje donosi  progovorili su ugledna psihologinja i društvena aktivistkinja prof. dr. Mirana Krizmanić i psihijatar Nikola Jelovac. Cijeli tekst pročitajte na portalu Roditeljski.info.

Comments are closed.